madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Dyniowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fajny pomysł na wykorzystanie dyni

Dyniowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe ciasto

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe ciasto
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i ścieramy do niej skórkę z pomarańczy oraz wciskamy sok, całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Miękkie warzywo odparowujemy z wody i dodajemy masło oraz esencję waniliową i miksujemy na gładką masę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka . Gotową masę jajeczną łączymy delikatnie z wystudzonym musem dyniowym, następnie dodajemy miód,śmietanę oraz mąkę kukurydzianą. Masę wlewamy na małą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto dowolnie dekorujemy.
Dyniowe ciasto
Dynię pozbawioną skórki i pestek kroimy w kostkę
Dyniowe ciasto
Dusimy pod przykryciem z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy
Dyniowe ciasto
Po dodaniu masła i esencji waniliowej miksujemy na gładką masę
Dyniowe ciasto
Masę wlewamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową

Tagi:

dynia