jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowe ciasto (tarta)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

W tarcie tej delikatny, aromatyczny smak dyni zaostrzają korzenne przyprawy - cynamon i imbir. Kruchy spód i wilgotna masa dyniowa tworzą idealną całość tego ciasta. Smakuje ono wyśmienicie.

Dyniowe ciasto (tarta)

Składniki:

Dyniowe ciasto (tarta)

 

  • Tortownica o średnicy 26 cm

 

  • Ciasto:
  • 220 g mąki,
  • ½ kostki masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 0,2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa dyniowa:
  • ½ kg dyni,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 3 jajka,
  • ¾ szklanki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe ciasto (tarta)
Składniki ciasta przekładamy do miski i ręka zagniatamy ciasto. Gotowym wykładamy spód i boki tortownicy. Na ciasto wylewamy masę dyniową i pieczemy całość 40 minut w 180°C. Wyjmujemy, studzimy i dzielimy. MASA : Dynię kroimy w kostkę , układamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i miksujemy. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. Do ubitej masy dokładamy wymieszane sypkie składniki (Mąka, imbir, cynamon, proszek do pieczenia), następnie zmiksowana dynie i śmietankę. Mieszamy całość. Masę dyniową wylewamy na ciasto kruche i pieczemy. Przed podaniem ciasto powinno ostygnąć. Wtedy dobrze się kroi.