SUPERPRZEPIS

Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem

  • 7
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczne z mnóstwem zdrowych składników kotlety jednakowo dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem

 

  • puree z dyni - 100 g
  • ugotowana kasza gryczana – 350 g
  • ziarna słonecznika – 3 łyżki
  • jajko – 1 sztuka
  • mielone otręby owsiane – 50 g
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • chili w płatkach – 1/2 łyżeczka
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – do smażenia

Sposób przygotowania:

Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem
Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju i odstawić do przestygnięcia. Do miski przełożyć wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Dodać usmażoną cebulę, gęste dyniowe puree, jajko, ziarna słonecznika oraz mielone otręby owsiane. Wymieszać, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem
Do miski przełożyć wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną.
Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem
Dodać usmażoną cebulę, gęste dyniowe puree.
Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem
Dodać jajko, ziarna słonecznika oraz mielone otręby owsiane.
Dyniowe kotlety z kaszą i słonecznikiem
Formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.