Sposób przygotowania:
Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eliprzygotowanie zupy jabłkowej
Jabłka umyć,obrać,pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.
przygotowanie zupy jabłkowej cd
Po odłożeniu 8 ćwiartek,pokroić jabłka w kostkę.
przygotowanie zupy jabłkowej cd
Na patelni roztopić 2 łyżki masła,dodać pokrojone w kostkę jabłka i smażyć. Do jabłek dodać majeranek,bały pieprz i sól. Całość podlać odrobiną wody i dusić aż jabłka będą miękkie. Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować.
przygotowanie zupy jabłkowej cd
Odłożone jabłka pokroić w plasterki. Na patelni roztopić łyżkę masła i obsmażyć plasterki jabłek.
przygotowanie zupy dyniowej
Pestki dyni obrać z łupinek.
przygotowanie zupy dyniowej cd
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Wyłożyć czosnek na deskę,posolić i rozetrzeć na miazgę.
przygotowanie zupy dyniowej cd
Mus dyniowy wlać do garnka,dodać roztarty czosnek,imbir,masło,sól i gotować 10 minut.
przygotowanie zupy cd
Na talerze rozlać zupę jabłkową. Następnie na środek wlać zupę dyniową. Na samym środku ułożyć pestki dyni. Całość udekorować śmietaną,obsmażonymi jabłkami i natką pietruszki. Dla maluchów wlewać na talerz równocześnie obie zupy i na środek wyłożyć grzanki. Smacznego!