eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Połączyłam na jednym talerzu słodkość jabłek i wytrawność dyni. Zupa okazała się pysznym połączeniem.

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli

Składniki:

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli

zupa jabłkowa

zupa dyniowa

dodatki

Sposób przygotowania:

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli

przygotowanie zupy jabłkowej

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli
Umyte i obrane jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.

Jabłka umyć,obrać,pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne.

przygotowanie zupy jabłkowej cd

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli
Przygotowane jabłka bez skóry i gniazd nasiennych pokroić w kostkę.

Po odłożeniu 8 ćwiartek,pokroić jabłka w kostkę.

przygotowanie zupy jabłkowej cd

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli

Na patelni roztopić 2 łyżki masła,dodać pokrojone w kostkę jabłka i smażyć. Do jabłek dodać majeranek,bały pieprz i sól. Całość podlać odrobiną wody i dusić aż jabłka będą miękkie. Ugotowaną zupę dokładnie zmiksować.

przygotowanie zupy jabłkowej cd

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli
Na roztopionym pozostałym maśle obsmażyć pokrojone w plasterki jabłka.

Odłożone jabłka pokroić w plasterki. Na patelni roztopić łyżkę masła i obsmażyć plasterki jabłek.

przygotowanie zupy dyniowej

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli
Pestki dyni wyłuskać z łupinek.

Pestki dyni obrać z łupinek.

przygotowanie zupy dyniowej cd

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli

Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Wyłożyć czosnek na deskę,posolić i rozetrzeć na miazgę.

przygotowanie zupy dyniowej cd

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli
Do musu dyniowego dodać masło,przyprawy i gotować 10 minut.

Mus dyniowy wlać do garnka,dodać roztarty czosnek,imbir,masło,sól i gotować 10 minut.

przygotowanie zupy cd

Dyniowo - jabłkowa zupa krem Eli
Dla maluchów wlewać na talerz równocześnie obie zupy i na środek wyłożyć grzanki.

Na talerze rozlać zupę jabłkową. Następnie na środek wlać zupę dyniową. Na samym środku ułożyć pestki dyni. Całość udekorować śmietaną,obsmażonymi jabłkami i natką pietruszki. Dla maluchów wlewać na talerz równocześnie obie zupy i na środek wyłożyć grzanki. Smacznego!


Tagi:

dynia