Sposób przygotowania:
Dyniowo - pietruszkowe supełki
CIASTO: Wodę umieszczamy w garnku, dodajemy do niej drożdże, cukier i około 3-4 łyżki mąki. całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rozczyn odstawiamy na około 10 minut by podrosną. Między czasie w misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, zioła dalmatyńskie, purée z dyni, olej. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy około 15 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy wykończenie – masę czosnkowo-pietruszkową. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na około 15 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać bułki). Z każdej części toczymy wałeczek i wykonujemy z niego luźny supełek. Supełki układamy na przygotowanej blaszce. Każdy smarujemy masą czosnkowo-pietruszkową. Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy. Po nagrzaniu pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.WYKOŃCZENIE: Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy uformowane bułeczki (supełki).