jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo - pietruszkowe supełki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pierwszy raz wykonywałam ciasto drożdżowe z dynią- żółciutki kolor przerósł moje oczekiwania!!! Otrzymany kolor przyciąga nawet niejadka- już mam pomysł na kolejne żółte wypieki:)

Dyniowo - pietruszkowe supełki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo - pietruszkowe supełki

 

  • Składniki na około 15 sztuk:
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 4 dag drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 650,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ¾ szklanki gęstego purée z dyni,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • zioła dalmatyńskie do smaku ( 1 kopiata łyżeczka),
  • 1 łyżeczka soli,
  • Wykończenie-masa czosnkowo-pietruszkowa:
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • około 60 gram masła,

Sposób przygotowania:

Dyniowo - pietruszkowe supełki
CIASTO: Wodę umieszczamy w garnku, dodajemy do niej drożdże, cukier i około 3-4 łyżki mąki. całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Rozczyn odstawiamy na około 10 minut by podrosną. Między czasie w misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, zioła dalmatyńskie, purée z dyni, olej. Do przygotowanych składników wlewamy wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy około 15 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy wykończenie – masę czosnkowo-pietruszkową. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy na około 15 części (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać bułki). Z każdej części toczymy wałeczek i wykonujemy z niego luźny supełek. Supełki układamy na przygotowanej blaszce. Każdy smarujemy masą czosnkowo-pietruszkową. Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy. Po nagrzaniu pieczemy około 20 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy.WYKOŃCZENIE: Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy uformowane bułeczki (supełki).
Dyniowo - pietruszkowe supełki
Do sypkich składników i dyni dodajemy wyrośnięty rozczyn
Dyniowo - pietruszkowe supełki
Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Dyniowo - pietruszkowe supełki
Rozpuszczone masło łączymy z czosnkiem i pietruszką
Dyniowo - pietruszkowe supełki
Uformowane supełki smarujemy masą czosnkowo-pietruszkową.

Tagi:

zioła dynia