mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Dyniowy gulasz z karkówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Gulasz który pachnie dynią, bakłażanem oraz lutenicą. Potrawa sycąca i zdrowa. Im więcej warzyw tym lepiej. Taką wersję najbardziej lubię

Dyniowy gulasz z karkówką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dyniowy gulasz z karkówką

 

  • marynata:
  • 1/2 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka wina czerwonego

 

  • 1 bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 dyni piżmowej
  • 250 g sosu lutenica
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego domowego
  • 1 łyżeczka przyprawy greckiej

 

Sposób przygotowania:

Dyniowy gulasz z karkówką
Bakłażana kroję w plastry obficie sole i odstawiam na 30 minut. Spłukuję zimną wodą, kroję w kostkę i przesmażam na oleju.Paprykę kroję w kostkę. Cebulę i karkówkę także. Marynatę robię z cebuli, czosnku, dodaję sól, pieprz, rozmaryn, karkówkę, ocet, wino, majeranek i odstawiam na noc Przekładam do brytfanny i na wolnym ogniu duszę, podlewając wodą od czasu do czasu.Dynię, kroję w kostkę ale wcześniej obieram ją i pozbawiam pestek. Bakłażana kroję w plastry obficie sole i odstawiam na 30 minut. Spłukuję zimną wodą, kroję w kostkę i przesmażam na oleju, podlewam wodą. Dodaję paprykę pokrojoną cukinię, dolewam przecier pomidorowy i sos lutenica. Warzywa duszę do miękkości. Pod koniec dodaję karkówkę, doprawiam przyprawą grecką, solą, pieprzem.
Dyniowy gulasz z karkówką
bakłażan pokrojony w kostkę i przesmażony
Dyniowy gulasz z karkówką
dynia obrana i pokrojna w kostkę z papryką
Dyniowy gulasz z karkówką
dynia podsmażona z parykąna patelnii na oleju