jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Dżem z moreli, jabłek i mirabelek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny dżem do bułeczki w zimie do śniadania

Dżem z moreli, jabłek i mirabelek

Składniki:

Dżem z moreli, jabłek i mirabelek

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z moreli, jabłek i mirabelek
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić i rozgotować w małej ilości wody, potem zmiksować. W niewielkiej ilości wody rozgotować miąższ z dyni i zmiksować. Z mirabelek usunąć pestki, owoce rozgotować i przetrzeć przez sito. Morele sparzyć i obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić i obgotować w słodkiej wodzie. Połączyć rozgotowane jabłka, dynie i mirabelki. Zagotować, dodać miód i włożyć osączone morele. Zagotować i przełożyć dżem do słoików. Pasteryzować 10minut.