kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Dzidziuś

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dzidziuś zachwycił moich przyjaciół. Wygląda i smakuje wspaniale. Po prostu moja fantazja i ochota na pyszne ciasto stworzyła to ciasto;)

Dzidziuś

Składniki:

Dzidziuś

 

  • Na ciasto:
  • 7 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 50 dag mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 op. śmietan fix-u
  • 1 szkl. cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • kolorowa posypka
  • galaretka czerwona
  • szklanka herbaty z łyżeczką cukru i plasterkiem cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Dzidziuś
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, następnie żółtka i resztę składników na ciasto. Dokładnie zmiksuj. Przelej do wyłożonej papierem i natłuszczonej blachy. Upiecz. Ostudzone przekrój na pół. Mascarpone wymieszaj z 2 łyżkami cukru. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem pudrem i śmietan fix-em. Delikatnie połącz z serkiem mascarpone. Schłódź. Galaretkę rozpuść wg przepisu na opakowaniu. Spód ciasta nasącz herbatą. Wyłóż połowę kremu, na to tężejącą galaretkę, resztę kremu i druga część ciasta. Po wierzchu polej polewą i posyp kolorową posypką. Schłódź.
Smacznego!;-)