Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kolorowy ryż z sosem i mięsnymi kulkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kolorowy ryż z sosem pieczarkowym i kulkami z mięsa to smaczne i efektowne danie.

Kolorowy ryż z sosem i mięsnymi kulkami

Składniki:

Kolorowy ryż z sosem i mięsnymi kulkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy ryż z sosem i mięsnymi kulkami
Jedną torebkę ryżu ugotować w osolonej wodzie a drugą w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i szczypty kurkumy, odcedzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Przemielone mięso, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, zmiażdżonym czosnkiem, połową zeszklonej cebuli, mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i pieprzu. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha, obtaczać w sezamie i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Do pozostałej cebuli wsypać posiekane pieczarki i dusić około 10 minut. Śmietanę wymieszać z odrobiną wody i sosem pieczeniowym w proszku, połączyć z pieczarkami, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Podawać z sosem i kuleczkami z mięsa.