Sposób przygotowania:
Dzikie kaczki w winie
Kaczki skruszałe oskubać na sucho z piór (nie parzyć), opalić, wypatroszyć, umyć starannie, osuszyć. Natrzeć je solą wymieszaną z majerankiem i imbirem, pozostawić na 1-2 godz. Ułożyć w brytfannie, wstawić do silnie nagrzanego piekarnika i obrumienić ze wszystkich stron lub opiec na rożnie. Obrane cebule opłukać, pokrajać w piastry. Ułożyć na dnie rondla, na nich położyć kaczki, dodać masło lub stopioną słoninę, podlać rosołem i dusić ok. 1 godz. w przykrytym rondlu na niewielkim ogniu. Podlać winem, dodać obraną ze skórki i pokrajaną w plasterki cytrynę i udusić kaczki do miękkości. Gotowe wyjąć, pokrajać (cyranki - na połówki, krzyżówkę - na 4 części), sos przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagrzać. Porcje kaczki obłożyć na półmisku śliwkami z kompotu i ozdobić zielonymi listkami jarmużu lub zielonej sałaty. Sos wlać do sosjerki. Podawać z dodatkiem ryżu na sypko i jabłkami pieczonymi lub kompotem ze śliwek. W ten sam sposób można przygotowywać dzikie gęsi.
Gość