lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Taka potrawa zachwyci oko i będzie smacznym dodatkiem na twoim stole Wielkanocnym .

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami

 

 

  • CIASTO

 

 

  • 1 jajo

 

  • 1 łyżka oleju

 

  • wrzątek do zaparzania ciasta

 

 

 

  • folia spożywcza

 

  • FARSZ

 

 

  • 4 posiekane jaja na twardo

 

  • 1 szklanka posiekanego drobno wędzonego boczku

 

  • 1 drobniutko posiekana cebula

 

  • sól, pieprz, kminek mielony

 

 

  • 1 główka czosnku- 8 ząbków dałam

 

  • majeranek-2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
1. Do miski wsypałam mąkę Zalałam wrzątkiem zamieszałam poczekałam aż trochę przestygnie dodałam jajko sól i czosnek niedźwiedzi . Wyrobiłam ciasto . Rozwałkowałam ciasto na foli spożywczej wykrawamy nieduże kółeczka, które następnie nadziałam farszem i robiłam sakiewki z ciasta robimy cieniutkie wałeczki i zawijałam na około jakby sznureczkiem. Kładłam na wrzątek i gotowałam do wypłynięcia . 2.Wędzony boczek wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę, szklimy.Studzimy.Łączymy z pokrojonymi w kostkę jajami na twardo i ostudzoną kaszą gryczaną .Doprawiamy solą i pieprzem i mielonym kminkiem. 3. Dzień wcześniej surowy boczek w całości posoliłam, dodałam pieprzu natarłam pastą z utartego czosnku z majerankiem Odłożyłam na noc do lodówki. Na drugi dzień pokroiłam w kostkę i usmażyłam skraweczki polewamy tym sakiewki albo możemy zjeść bez nich .
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Ciasto zaparzyć dodać przyprawy i wyrobić ciasto
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Rozwałkować na foli spożywczej przykrytej folią spożywczą
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
ugotowana kasze potem podsmażamy z przyprawami
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
Nadziewamy kułeczka robimy sakiewki i cienkim wałeczkiem wiążemy supełek na końcu