Sposób przygotowania:
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami
1. Do miski wsypałam mąkę Zalałam wrzątkiem zamieszałam poczekałam aż trochę przestygnie dodałam jajko sól i czosnek niedźwiedzi . Wyrobiłam ciasto . Rozwałkowałam ciasto na foli spożywczej wykrawamy nieduże kółeczka, które następnie nadziałam farszem i robiłam sakiewki z ciasta robimy cieniutkie wałeczki i zawijałam na około jakby sznureczkiem. Kładłam na wrzątek i gotowałam do wypłynięcia . 2.Wędzony boczek wytapiamy na małym ogniu, dodajemy cebulę, szklimy.Studzimy.Łączymy z pokrojonymi w kostkę jajami na twardo i ostudzoną kaszą gryczaną .Doprawiamy solą i pieprzem i mielonym kminkiem. 3. Dzień wcześniej surowy boczek w całości posoliłam, dodałam pieprzu natarłam pastą z utartego czosnku z majerankiem Odłożyłam na noc do lodówki. Na drugi dzień pokroiłam w kostkę i usmażyłam skraweczki polewamy tym sakiewki albo możemy zjeść bez nich .