bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Ekspresowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdy zabraknie pieczywa sa idealne.

Ekspresowe bułeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowe bułeczki

 

 

  • wierzch:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka przyprawy ziołowej do grzanek

Sposób przygotowania:

Ekspresowe bułeczki
Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Podgrzać mleko z miodem i masłem. Odstawić do ostygnięcia. Do miski miksera wsypać mąkę, dodać mleko z miodem i masłem, wbić jajko, dodać sól i drożdże. Wyrabiać w mikserze hakiem do chleba przez 5 minut. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na około 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w garnuszku, dodać przyprawę do grzanek, wymieszać i posmarować wierzch bułek. Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia, ok 30 minut.
Ekspresowe bułeczki
Chrupiące bułeczki z przyprawą do grzanek