mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ekspressowe rogale

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne rogaliki nie tylko dla najmłodszych łasuchów. Proste w przygotowaniu.

Ekspressowe rogale

Składniki:

Ekspressowe rogale

 

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 2 kostki miękkiej margaryny,
  • 2 jajka,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 kostka drożdży,
  • kilka łyżek owocowej marmolady.

Sposób przygotowania:

Ekspressowe rogale
Drożdże mieszamy z cukrem.Dodajemy margarynę.
2 całe jajka i 3 żółtka łączymy z cukrem waniliowym i połową szklanki ciepłego mleka 3,2%.Dodajemy śmietanę.
Następnie łączymy z drożdżami i margaryną.
Na koniec dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Przy pomocy wałka tworzymy cienki placek, z którego wycinamy małe trójkąciki.
Każdy z trójkącików smarujemy na środku niewielką ilością marmolady i zawijamy tworząc rogal.
Rogale wkładamy na blaszkę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Pieczemy 15 minut.
Smacznego.