gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Empanadas z serem i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

empanada z kurczakiem i serem

Empanadas z serem i kurczakiem

Składniki:

Empanadas z serem i kurczakiem

 

  • 1 szkl mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szkl wody
  • pół piersi z kurczaka
  • pół papryki
  • sos meksykański
  • ser żółty
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Empanadas z serem i kurczakiem
Wymieszać mąke z sola i proszkiem do pieczenia dodać masło, ucierać mikserem aż mieszanina bedzie przypominać grube okruch, wlewać po troche wode cały czas mieszając, aż powstanie ciasto. Ciasto zagnieść na stolnicy podsypując mąką aż będzie elastyczne. Ciasto owinąć w folie i wstawić do lodówki . Przyżądzić nadzienie. Pierś z kurczaka pokroić w paski lub kostke i podsmażyć na oliwie wraz z pokrojoną papryką. Odstawic do wysygnięcia, gdy wystygnie wymieszać z startym serem.Piekarnik rozgrzać do 180-200c. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części, rozwałkowac na stolnicy podsypujac mąką i formować krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie.Jajko wymieszać z łyzka wody i posmarować krawędzie. Skleic empanade, dociskając żęby nie dochodziło powietrze.Reszte jajka rozsmarować po empanadzie. Piec ok 20 min, lub aż do momentu kiedy zbrązowieją, na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rada: Gdy masa na ciasto bedzie za sucha możęmy dolać wody tak żeby masa była elastyczna i łatwo sie ugniatała.