Sposób przygotowania:
Escamoles - postrach środkowo amerykańskich mrówek
Są dwie odmiany tej potrawy i dwa różne sposoby przygotowania, w zależności od tego, co posiadamy jako składnik główny. Sposób I ( larwy mrówek): Larwy dobrze umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać olej i smażyć aż do momentu w którym larwy będą pulchne i zarumienione. Należy jednak bardzo uważać, gdyż łatwo można potrawę przypalić. Tak przygotowane larwy odsączamy z oleju na papierowym ręczniku i przesypujemy do dużego naczynia. Danie posypać solą ( lub inną ulubioną przyprawą) do smaku. Podawać z sosem chili lb czosnkowym. Udekorować bazylią. Danie wyglądem i smakiem przypomina nam dobrze znane frytki. Sok pomarańczowy Hortex wydobędzie pełnię smaku z tej przekąski. Sposób II ( escamoles z mrówczych jaj): Jaja umyć, odsączyć i usunąć pozostałe mrówki. Rozgrzać masło na patelni. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażyć do momentu zarumienienia. Dodać pokrojoną w wąsie paski paprykę, smażymy 2 minuty. Najważniejsza część - dorzucić jajka mrówek. Smażyć 3 minuty. Całość skropić sokiem wyciśniętym z połowy limonki i smażyć jeszcze przez ok 3 minuty. Flambirować za pomocą mescalu. Podawać obowiązkowo z szklanką pomarańczowego soku Hortex. Po za sokiem najlepiej podawać z białym pieczywem oraz świeżą kolendrą w towarzystwie sosu chili. Najlepiej nadaje się na śniadanie ze względu na dużą zawartość składników odżywczych. SMACZNEGO!! :)