jakubdob

jakubdob

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Fale Dunaju

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fale Dunaju - tort z bardzo oryginalnym wyglądem

Fale Dunaju

Składniki:

Fale Dunaju

 

  • Ciasto :
  • kostka masła roslinnego
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce z kompotu lub świeże

 

 

  • Polewa :
  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

 

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju
Utrzec masło z cukrem, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyć na jasna część ciasta. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około 45min. Z mleka, cukru i maki ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny. Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem. Polewę sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy wystygnie, oblać nią ciasto.