natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Fale Dunaju,

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto jest na prawdę bardzo smaczne.

Fale Dunaju,

Składniki:

Fale Dunaju,

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • owoce

 

 

  • Polewa:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju,
Palmę z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym ucieramy. Następnie do utartej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą z białek pianę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy trzy łyżki wody, a do drugiej trzy łyżki kakao. To wszystko razem dobrze połączyć. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wlewamy masę białą i na to kakaową. Na wierzch układamy owoce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180’C. Z podanych składników na krem zagotować je jak budyń. Na upieczone i wystudzone ciasto nakładamy przygotowany krem. Składniki na polewę razem połączyć i to wszystko zagotować. Jeszcze ciepłą polewą nanosimy na krem. Pozostawić do zastygnięcia.