Sposób przygotowania:
Fale Dunaju
Białka ubijamy na sztywno. Miękką palmę ucieramy z żółtkami i stopniowo dodajemy cukier, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy połowę piany z białek i kakao, do drugiej tylko pianę- delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wykładamy białą masę, na nią delikatnie masę kakaową. W ciasto wbijamy plasterki jabłka ( na stojąco). Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. ( koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem)Gotujemy budyń- dwa ale w zmniejszonej ilości mleka. Miękkie masło rozrabiamy z cukrem i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę wykładamy na zimne ciasto. Składniki na polewę zagotowujemy i studzimy- zimną wylewamy na masę. Ciasto wkładamy do lodówki minimum na 3 godziny.