aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Fale dunaju z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto z jabłkami...

Fale dunaju z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fale dunaju z jabłkiem

 

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 margaryna
  • 2 jabłka
  • krem:
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka
  • 1 masło
  • polewa:
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki kremówki

 

Sposób przygotowania:

Fale dunaju z jabłkiem
Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy jasne ciasto, następnie ciemne. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, układamy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na niego budyń. Polewę robimy z czekolady i kremówki, podgrzewając do rozpuszczenia się czekolady. Polewamy ciasto o chłodzimy w lodówce.
Fale dunaju z jabłkiem
Miksujemy jajka z cukrem, następnie dodajemy mąkę...
Fale dunaju z jabłkiem
Ciasto dzielimy na dwie połowy, do jednej dodajemy kakao i wylewamy na blaszkę
Fale dunaju z jabłkiem
Krem budyniowy wylewamy na ciasto i dekorujemy polewą