ilonkowy

ilonkowy

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Fale dunaju z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne i ładnie wyglądające ciacho

Fale dunaju z wiśniami

Składniki:

Fale dunaju z wiśniami

 

  • Ciasto:
  • 250g masła
  • 6 jaj
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 400g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mleka

 

  • Krem:
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 1/2 L mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kostka masła (250g)
  • wiśnie z kompotu (ok. 400g)

 

  • starta mleczna czekolada

Sposób przygotowania:

Fale dunaju z wiśniami
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym jaju ciągle ucierając. Mąkę przesiać razem z proszkiem. Dodać do masy.Wlać mleko. Masę podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć do blaszki (24x40). Do drugiej dodać kakao. Wyłożyć na jasne ciasto w blaszce. Wiśnie odsączyć. Rozłożyć na cieście.Lekko wcisnąc. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 minut. Krem: Budynie ugotować w 1/2 L mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem. Posypać startą czekoladą, udekorować wiśniami z kompotu.