goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Fale dunaju z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wierzch ciasta możemy polać polewą czekoladową przygotowaną z prawdziwej czekolady lub wersja szybsza - posypać kakao.

Fale dunaju z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale dunaju z wiśniami

 

  • ciasto:
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jaja 3 sztuki
  • cukier 15 dag
  • olej 150 ml
  • mleko 150 ml
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • wiśnie bez pestek 40 dag

 

  • krem:
  • mleko 400 ml
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 2 łyżki
  • masło 25 dag

 

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Fale dunaju z wiśniami
Przygotowujemy ciasto: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, żółtka. Po ubiciu wlewamy olej i nadal ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do jajek na przemian z mlekiem. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wlewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, natomiast do drugiego wsypujemy kakao i mieszamy. Ja jasne ciasto wykładamy ciasto kakaowe a na nie wiśnie. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy. Przygotowujemy krem: Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy stopniowo dodajemy zimny budyń. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto. Ciasto polewamy polewą czekoladową. 
Fale dunaju z wiśniami
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, żółtka.
Fale dunaju z wiśniami
Ja jasne ciasto wykładamy ciasto kakaowe a na nie wiśnie
Fale dunaju z wiśniami
Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
Fale dunaju z wiśniami
Krem budyniowo-waniliowy wykładamy na ciasto.