ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Fale dunaju z wiśniami wg. ellanar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię ciacha kolorowe i uwielbiam ciasto z wiśniami więc spróbowałam to połączyć

Fale dunaju z wiśniami wg. ellanar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fale dunaju z wiśniami wg. ellanar

 

  • Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 300 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżki mleka
  • kostka margaryny
  • szklanka wiśni wydrylowanych (np. z kompotu)
  • krem:

 

 

  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Fale dunaju z wiśniami wg. ellanar
Krem: Ja zaczęłam od kremu: 1. Mleko zagotowałam z cukrem (odlałam pół kubeczka mleka by rozpuścić budyń). 2. Rozmieszany budyń dodajemy do mleka, mieszamy. 3. Odstawiamy do wystygnięcia a potem miksujemy z miękką margaryną. I mamy krem. Teraz ciasto: 1. Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym . 2. Jajka oddzielamy- osobno żółtka i białko 3. Dodajemy do tej masy żółtka i ucieramy na puszystą masę 4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy, mieszamy. 5. Ciasto dzielimy na 2 porcje. 6. Do jednej połowy dodajemy kakao i mleko i mieszamy. 7. Blaszkę wykładamy pergaminem. Wylewamy najpierw jasne ciasto i wcale nie staramy się go ładnie wyrównać:) 8. Na nie wylewamy ciemne ciasto i pokrywamy je wiśniami. 9. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach(piekarnik najpierw nagrzać). 10. Na wystudzone ciasto wykładamy krem. Potem robimy artystyczne zygzaki czekoladą i na najlepiej 2 godziny przed podaniem chłodzimy.
Fale dunaju z wiśniami wg. ellanar
Margarynę ucieramy z cukrami i żółtkami, białka osobno ubijamy i łączymy masy
Fale dunaju z wiśniami wg. ellanar
Ciasto dzielimy, do jednej połowy dodajemy kakao i mleko. Ciemne ciasto wykładamy na jasne
Fale dunaju z wiśniami wg. ellanar
Wykładamy na ciasto wiśnie wydrylowane i pieczemy 40 minut
Fale dunaju z wiśniami wg. ellanar
Na wystudzone ciasto wykładamy osobno zrobiony krem na bazie budyniu i polewamy zygzakami czekoladą