jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Fantazja jęczmienna na liściu kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gdy ma się mało czasu i prawie pustą lodówkę można z torebki kaszy wyczarować zdrowe, pełnowartosciowe danie. Do kaszy cebula, trochę dyni, kiełki na patelnię i orzechy - to wszystko!

Fantazja jęczmienna na liściu kapusty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fantazja jęczmienna na liściu kapusty

 

  • 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec"
  • 1 łyżeczka masła sklarowanego
  • 2 łyżki kiełków na patelnię
  • 1 cebula
  • 1 szklanka miąższu dyni pokrojonego w kosteczkę (może być mrożonka)
  • 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 4 liście kapusty pekińskiej (bez nerwów liściowych)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Fantazja jęczmienna na liściu kapusty
Wstaw woreczek z kaszą do gorącej lekko osolonej wody i gotuj kasze 15 minut. Pokruszone orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Zdejmij je z patelni do ostudzenia. Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij ją na maśle.Dodaj dynię, kiełki, tymianek i smaż wszystko 5 minut.Dodaj orzechy, dopraw solą i pieprzem. Na talerze wyłóż liście kapusty pekińskiej, ułóż gorącą kaszę i rozłóż warstwę dyni z orzechami.
Fantazja jęczmienna na liściu kapusty
Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij ją na maśle. Dodaj dynię, kiełki, tymianek i smaż wszystko 5 minut. Dodaj orzechy, dopraw solą i pieprzem.