Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Farsz z pieczarek i ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do takiego farszu można dodać ugotowanych suszonych grzybków.

Farsz z pieczarek i ryżu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Farsz z pieczarek i ryżu

 

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 dag ryżu
  • 1/2 szkl utartego żółtego sera
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Farsz z pieczarek i ryżu
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub bardzo drobno posiekać. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i smażyć do odparowania w płynu. Następnie wsypać ugotowany ryż, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Zdjąć z ognia, przestudzić i wmieszać starty żółty ser.
Farsz z pieczarek i ryżu
Pieczarki można drobno posiekać lub zetrzeć na grubej tarce
Farsz z pieczarek i ryżu
Wymieszać z ugotowanym ryżem i przyprawić do smaku.