Sposób przygotowania:
Fasola po bretońsku z pomidorem i papryką
Fasolę wypłucz i przełóż do garnka. Wlej 1,5 litra wody. Dodaj liście laurowe, ziele, kminek i przyprawę uniwersalną. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie. Dodaj do fasoli. Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na oliwie i również dodaj do fasoli. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Pomidora i seler pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę pokrój w plasterki. Paprykę, seler, marchewkę i pomidora dodaj do fasoli. Gotuj 25 minut. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę. Dodaj do fasoli. Dodaj także koncentrat. Gotuj jeszcze kolejne 10 minut. Fasolę dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.