Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku wg klembi
Fasole trzeba namoczyć przynajmniej 12 godzin wcześniej. Namoczona fasole gotować prawie do miękkości 30-60 minut. Rozgrzać patelni rozpuścić masło wrzucić czosnek i gdy aromat rozniesie się po kuchni dodać cebule dać trochę cukru, ziół prowansalskich, papryki słodkiej, pieprzu i pieprzu cayenne podsmarowawszy na zloty kolor i dodać do fasoli wymieszać na Stempnie podsmarowawszy kiełbasę, wędlinę oraz boczek ja lubię chrupiące później w zupie i tak namięknie połączyć z fasola . podsmażyć czosnek na maśle i dodać pomidory krojone z puszki lub świeże(Sparzyć i obrać ze skóry). podać z doprawić szczypta oregano i Bazyleja podsmażać aż będzie jednolita masa po czym przelać do zupy dodać majeranek oraz doprawić do smaku . Podać z chlebem lub bułką SMACZNEGO!!!!!!!!!!!