Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasola po polsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z białym pieczywem.

Fasola po polsku

Składniki:

Fasola po polsku

 

  • 30 dag białej fasoli, np. piękny Jaś
  • 2 suszone grzyby
  • 2 średnie cebule
  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek i lubczyk

Sposób przygotowania:

Fasola po polsku
Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Pozostawić na 12 godz. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania posolić. Odcedzić. Grzyby namoczyć w letniej wodzie na ok. 30 min. Odcedzić. Drobno pokroić. (Wodę po moczeniu zachować). Cebulę obrać, posiekać. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Tłuszcz roztopić w rondlu, zrumienić na nim boczek i cebulę. Dodać pomidory, fasolę, grzyby, kiełbasę, bulion i wodę, w której się moczyły grzyby. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Gotować 20 min. Mąkę rozprowadzić odrobiną sosu, dodać do całości, wymieszać. Zagotować.