Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Fasola z kiełbasą

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 24 godz. Gotować

Fasola z kiełbasą

Składniki:

Fasola z kiełbasą

 

  • 25 dag białej fasoli
  • 40 dag kiełbasy
  • 2 papryki (30 dag)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka maki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Fasola z kiełbasą
Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 24 godz. Gotować w tej samej, lecz posolonej wodzie, na małym ogniu ok. 2 godzin. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Papryki pokroić w kostkę, a kiełbasy na 4 kawałki, każdą. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem, włożyć paprykę oraz kiełbasę i smażyć 5-10 min. Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzoną 1/4 szklanki wody. Przyprawić mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dusić 15 min. Podawać ze świeżym białym pieczywem.