Sposób przygotowania:
Fasolka bo bretońsku
Fasole namaczamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Między czasie cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Do gotowej cebuli dokładamy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę. Razem chwile smażymy. Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym i smażymy około 10 minut by lekko odparował. Gdy groch jest już miękki dokładamy do niego przygotowana kiełbasę z przecierem. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem, papryką, solą. Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę. Pod koniec gotowania zaprawiamy nią fasolkę. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i podajemy.