Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku
Fasolę należy opłukać na sitku, zalać wodą i moczyć przez ok. 12 godzin - najlepiej zamoczyć ją na noc. Po tym czasie odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby objętościowo było jej 2 razy więcej niż fasoli. Dodać ziele angielskie, listek laurowy, a także gałązki pietruszki, lubczyku i koperku. Na tym etapie nie należy dodawać soli. Gotować na małym ogniu do miękkości. W czasie gotowania w razie potrzeby dolewać wodę. Gdy fasolka będzie już miękka można wyjąć zieleninę, dodać sól (najlepiej na początku dodać tylko jedną łyżeczkę i na końcu dosolić do smaku) i przyprawy. Pokrojony w kostkę boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię i obsmażyć. Dodać do fasolki, zostawiając tłuszcz na patelni. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Przełożyć do garnka z fasolą. Dodać starty na tarce ząbek czosnku oraz koncentrat lub domowy przecier pomidorowy. Spróbować i doprawić/dosolić do smaku. Wszystko gotować jeszcze na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.