domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku, sycące danie z fasolą, kiełbasą i boczkiem, doprawione dużą ilością majeranku.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

 

  • 4 kiełbasy śląskie;

 

 

  • 2 duże cebule;

 

  • koncentrat pomidorowy;

 

  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku

Fasole wypłukać, zalać chłodną przegotowaną wodą i odstawić na noc. Rano odlać wodę i wlać świeżą chłodną przegotowaną wodę do garnka razem z fasolą. Gotować do miękkości.

 Na patelnię wrzucić pokrojony boczek, wytopić tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną kiełbasę. Zawartość patelni dodać do fasoli. Dodać koncentrat i przyprawy. 

Gotować wszystko razem około 20 minut. Podawać posypane obficie majerankiem.