Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku.
Fasolę najlepiej namoczyć na noc w ilości wody 3:1. Następnego dnia ugotować fasolę do miękkości w lekko osolonym wrzątku (ok.1 godziny). Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę drobniej posiekać .Podsmażyć na patelni najpierw boczek, a gdy wytopi się z niego część tłuszczu wrzucić kiełbasę i na koniec cebulę.Smażyć wsypując po kolei :czosnek granulowany,papryki słodką ,ostrą i chilli,przyprawę Kucharek oraz pozostałe zioła.Włożyć koncentrat pomidorowy i chwilę razem smażyć.Podlać wodą i poddusić.Przełożyć do garnka, wsypać osączoną z wody, w której się gotowała, fasolą.Podlać więcej wody i gotować razem kilkanaście minut.Doprawić ew. solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z pieczywem.Moja wersja jest pikantna, jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw powinien zmniejszyć ilość przypraw.
Sarenka
andzia67
dusia30
luna
Anula
Wiola8