góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Książka Kucharska: Fasolka po bretońsku na różne sposoby

Fasolka po bretońsku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jak każda fasolka... a jednak troszkę inna - z dodatkiem karmelu.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 1/2 kg fasoli "Jaś"
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 20 dkg tłustszego boczku wędzonego
  • 30 dkg kiełbasy (mogą być resztki wędlin z lodówki)
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, dużo majeranku

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę namoczyć 8-12 godzin. Przed gotowaniem odlać wodę i zalać fasolę świeżą wodą. Dodać czosnek. Nie solić!! Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek (jeśli bardzo chudy, dodać trochę oliwy). Cebulkę pokroić w kostkę, wrzucić do boczku, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wszystko razem zeszklić. Wsypać do fasolki. Następnie dodać puszkę pomidorów krojonych i pokrojoną w kostkę kiełbasę, Wsypać dużo majeranku. Na suchą patelnię wsypać 3 łyżeczki cukru, przetopić na rumiano, a następnie wlać powstały karmel do fasolki. Jak fasolka będzie prawie miękka, przyprawić ja solą i pieprzem. Zaprawić mąką.