Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis od mojej mamy. Taka fasolka po bretońsku zawsze gościła na stole w moim rodzinnym domu

Fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 30 dag fasola,
  • 50 dag kiełbasa,
  • 5 dag boczek wędzony,
  • 2 szt cebula,
  • 1 łyżka mąka,
  • 4 łyżki koncentrat pomidorowy,
  • do smaku papryka mielona ostra,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, następnie ugotować. Kiełbasę pokroić w pół krążki i połączyć z fasolą. Boczek pokroić w kostkę, wytopić. Na tłuszczu z boczku zrumienić posiekaną cebulę. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, dodać przecier pomidorowy, wlać do zupy, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ostrą mieloną papryką.
Fasolka po bretońsku
Etap 1
Fasolka po bretońsku
Etap 2