Sposób przygotowania:
Fasolka po bretońsku Sarenki
Fasolę przepłukać i zalać dużą ilością zimnej wody. Pozostawić na noc (lub na co najmniej 2 godziny). Wodę, w której moczyła się fasola zachowujemy. Przekładamy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła do większego garnka. Dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy - gotujemy na niedużym ogniu przez godzinę. Cebule kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy na nieduże kawałki. Kość z boczku dodajemy do gotującej się fasoli. Na łyżce oleju smażymy boczek, kiełbasę oraz cebulę. Dodajemy razem z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą do fasoli. Dodajemy przecier pomidorowy i majeranek. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu kiełbasy zasmażamy mąkę i dodajemy do gotującej fasoli. Na koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.
evita0007