Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Fasolka po bretońsku Sarenki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Fasolka po bretońsku wg mojej mamy. Taką jadłam będąc dzieckiem i w ten sam sposób przyrządzam ją mojej rodzinie.

Fasolka po bretońsku Sarenki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka po bretońsku Sarenki

 

  • fasola Jaś - 400-500g,
  • kiełbasa (surowa Biegun) - 3 pętka, czyli 250g,
  • boczek wędzony, chudy - 200g,
  • cebula - 2 nieduże,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • przecier pomidorowy - 150-250g (do smaku, w zależności od upodobań),
  • kostka rosołowa drobiowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie - kilka ziarenek,
  • kolendra mielona,
  • majeranek - dałam 5 łyżek (wedle upodobań),
  • papryka słodka mielona - niecała łyżeczka,
  • olej - łyżka,
  • maka pszenna - 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku Sarenki
Fasolę przepłukać i zalać dużą ilością zimnej wody. Pozostawić na noc (lub na co najmniej 2 godziny). Wodę, w której moczyła się fasola zachowujemy. Przekładamy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła do większego garnka. Dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy - gotujemy na niedużym ogniu przez godzinę. Cebule kroimy w kostkę. Boczek i kiełbasę kroimy na nieduże kawałki. Kość z boczku dodajemy do gotującej się fasoli. Na łyżce oleju smażymy boczek, kiełbasę oraz cebulę. Dodajemy razem z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą do fasoli. Dodajemy przecier pomidorowy i majeranek. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na tłuszczu, pozostałym po smażeniu kiełbasy zasmażamy mąkę i dodajemy do gotującej fasoli. Na koniec dodajemy czosnek i przyprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.
Fasolka po bretońsku Sarenki
Przekładamy fasolę wraz z wodą, w której się moczyła do większego garnka. Dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy
Fasolka po bretońsku Sarenki
Boczek i kiełbasę kroimy na nieduże kawałki. Kość z boczku dodajemy do gotującej się fasoli.
Fasolka po bretońsku Sarenki
Na łyżce oleju smażymy boczek, kiełbasę oraz cebulę.
Fasolka po bretońsku Sarenki
Dodajemy razem z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem i solą do fasoli. Dodajemy przecier pomidorowy i majeranek