mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Fasolka po bretońsku w postaci zupy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Tym razem w wersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad.

Fasolka po bretońsku w postaci zupy

Składniki:

Fasolka po bretońsku w postaci zupy

 

  • 200g wołowiny (karkówka, udziec)

 

  • 100g chorizo

 

  • 150g kiełbasy jałowcowej
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • szczypta chili
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku w postaci zupy
Mięso pokroiłam w kostkę ok 2cm, obsmażyłam z każdej strony na oleju, przełożyłam do garnka. Na tej samej patelni zrumieniłam pokrojoną w plasterki chorizo i kiełbasę jałowcową, a następnie na wytopionym tłuszczu zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodałam do mięsa.

Marchew pokroiłam w półkrążki, wrzuciłam do garnka. Dodałam przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlałam gorący bulion i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso stało się miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut).

Do zupy dodałam fasolę, gotowałam jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłukłam w moździerzu, wymieszałam z pozostałymi przyprawami, wsypałam do zupy. Posoliłam wg gustu. Podałam z kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego!