jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Paszteciki z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto francuskie to prosty, smaczny i szybki sposób na wykorzystanie nie tylko owoców, kremów, mięs ale i warzyw w kuchni. Przygotowane z takim nadzieniem ciekawie się prezentuje i pysznie smakuje.

Paszteciki z fasolką szparagową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paszteciki z fasolką szparagową

 

  • Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 12 małych plasterków wędliny,
  • 12 słupków z sera żółtego,
  • Około 0,5 kg fasoli szparagowe zielonej,
  • Jajko do posmarowania,
  • Przyprawa do grilla do posypania

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z fasolką szparagową
Fasolkę płuczemy, osuszamy, przycinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i delikatnie studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na 12 części. Na każdym wyciętym prostokącie na środku układamy słupek sera, plasterek wędliny oraz po 3-4 fasolki. Ciasto francuskie nacinamy pod skosem do prawej i lewej stronie ułożonych składników. Zaplatamy go ku górze. Gotowe paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawą. Pieczemy około 15 minut w 200°C. Podajemy na ciepło.
Paszteciki z fasolką szparagową
ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty
Paszteciki z fasolką szparagową
na środku każdego układamy ser, wędlinę oraz fasolkę
Paszteciki z fasolką szparagową
nacięte brzegi zawijamy ku górze zaplatając je