edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Wołowina z fasolką szparagową i cząbrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gulasz wołowy z dużą ilością fasolki szparagowej, czerwoną papryką i czerwoną cebulką. Smakował nam zarówno z dodatkiem kaszy gryczanej, jak i świeżego pieczywa. Polecam

Wołowina z fasolką szparagową i cząbrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowina z fasolką szparagową i cząbrem

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowina z fasolką szparagową i cząbrem
Mięso opłukać, osuszyć, oczyścić z zewnętrznej błony i pokroić w większą kostkę. Obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach oleju, podlać szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem około 50-60 minut, od czasu do czasu uzupełniać odparowaną wodę. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w pół plastry, czosnek drobno posiekać. Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i przez chwilkę razem smażyć. Dołożyć do mięsa, dusić razem około 20 minut. Dodać zamrożoną fasolkę i dusić około 10 minut. W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ósemki, każdą ósemkę przekroić na pół. Dodać do mięsa. Po 5 minutach przyprawić do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach cząbrem. Dusić razem jeszcze 2-3 minuty.
Wołowina z fasolką szparagową i cząbrem
Do podduszonego mięsa dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i papryką.
Wołowina z fasolką szparagową i cząbrem
Dodać krojoną nie rozmrożoną fasolkę szparagową.
Wołowina z fasolką szparagową i cząbrem
Pomidory sparzyć obrać ze skóki pokroić i dodać do mięsa.
Wołowina z fasolką szparagową i cząbrem
Chwilę przed końcem gotowania dfoprawić do smaku solą pieprzem i cząbrem.