IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Fasolka szparagowa Bunią inspirowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Pomysł zaczerpnęłam od Mistrzyni Kuchni – Babcigramolki

Fasolka szparagowa Bunią inspirowana

Składniki:

Fasolka szparagowa Bunią inspirowana

 

  • 30 dkg fasolki (płaskiej) szparagowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • Do sporządzenia mieszanki przypraw:
  • 1/10 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/10 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/10 łyżeczki kminku (może być mielony)
  • 1/10 łyżeczki kolendry
  • 1/10 łyżeczki białej gorczycy
  • 1/10 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/10 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/10 łyżeczki cukru
  • 1/10 łyżeczki prażonej cebulki
  • 1/10 łyżeczki bazylii
  • 1/10 łyżeczki oregano
  • 1/10 łyżeczki cząbru
  • 1/10 łyżeczki tymianku
  • 1/10 łyżeczki rozmarynu
  • 1/10 łyżeczki szałwii
  • 1 kulka ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa Bunią inspirowana
Fasolkę gotujemy na parze „al. dente”. W międzyczasie na suchej patelni prażymy słonecznik. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego fasolę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy posiekane ząbki czosnku oraz mieszankę przypraw i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Podajemy posypaną prażonym słonecznikiem.
Smacznego!