Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Fasolka szparagowa w ciescie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Prosta portugalska przystawka .W oryginale Peixinhos da horta czyli rybki z ogrodu

Fasolka szparagowa w ciescie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa w ciescie

 

  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1 szklanka mąki
  • mleka nie słodzonego ( w oryginale ciasto jest tylko na piwie ale mnie bardziej pasuje tak - można
  • jest pod ręką - ja dałam natkę pietruszki, koper , miętę , melisę i bazylię z przewagą pietruszki )
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej z pestek winogron do głębokiego smażenia ( w oryginale oliwa ale ja nie lubię

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w ciescie
Ugotować na parze fasolkę . Odcedzić i przestudzić .
Zrobić ciasto .Zmiksować piwo, jajko, mleko z mąką , sól i pieprz . Wymieszać i odstawić na 15 minut .
Oczyścić zioła. Umyć . Osuszyć i pokroić drobno.
Zmieszać ciasto z ziołami.
W woku rozgrzać olej .
Fasolki maczać w cieście i wkładać na gorący olej . Smażyć na rumiano obracając. Wyjmować łyżką cedzakową i odsączyć z tłuszczu .
Podawać ciepłe chrupiące .
A nazwa podobno wywodzi sie z tego , ze usmażone wyglądają jak malutkie rybki często smażone w ten sposób w Portugalii .
Fasolka szparagowa w ciescie
U mnie zawsze zaczyna się gotowanie od zgromadzenia składników
Fasolka szparagowa w ciescie
Gotowe coasto odstawic na 15 minut by odpowiednio zgęstniało
Fasolka szparagowa w ciescie
Fasolki obtaczać w cieście i wrzucać na rozgrzany olej
Fasolka szparagowa w ciescie
Smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia