edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja wersja szparagowej niby po bretońsku :)

Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie
Z fasolki odcięłam końcówki, pokroiłam ją na krótsze kawałki, opłukałam i wsypałam do rondla. Zalałam około 3 szklankami wody, zagotowałam. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Cebulę i czosnek obrałam, drobno pokroiłam. Kiełbasę, cebulę i czosnek obsmażyłam na rozgrzanym oleju, przełożyłam do fasolki. Płynem z fasolki przepłukałam patelnię, żeby nie stracić „smaczku”, zlałam go do rondla. Lekko posoliłam, wsypałam suszoną paprykę w płatkach i zioła prowansalskie. Pomidory nacięłam na krzyż, sparzyłam wrzącą wodą, obrałam ze skórki, pokroiłam w kosteczkę i dołożyłam do mięknącej fasolki. Dodałam do rondla pozostałe przyprawy: pomidory suszone w płatkach, bazylię, majeranek, pieprz, czosnek granulowany, ostrą paprykę mieloną i szczyptę cukru – wszystko według smaku. Gotowałam do pożądanej miękkości fasolki. Na koniec dołożyłam koncentrat pomidorowy, oraz mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Całość zagotowałam.
Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie
Umytą i pociętą fasolkę zalałam wodą i zagotowałam.
Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie
Kiełbasę cebulę i czosnek obsmażyłam na oleju.
Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie
Dodałam obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie
Dodałam pozostałe przyprawy i dosmaczyłam według gustu.