Sposób przygotowania:
Fasolka z mięsem po bułgarsku
Łopatkę kroje na kawałki tak ja na gulasz ale tez nie na małe. Mają byc fajne kawałki mięsa. Rozgrzewam olej wrzucam na gorący tłuszcz mięso, obsmażam, dodaje posiekana cebule i przeciśnięty czosnek, przyprawiam szczególnie dużo papryka słodka a tylko trochę ostrą, ma być kolor lekko czerwony, chwilę to mieszam, dusze, aż pojawi się fajny sos z mięsa, podlewam bulionem i dusimy jakies pół godziny. W międzyczasie robie pomidorowy sos. Na patelni karmelizuje przecier, podlewam stopniowo wywarem z garnka z mięsem, przyprawiam pieprzem, papryka, oregano, vegetą, papryka ostrą, i odrobiną cukru. Ma być mocno pomidorowo-ziołowy właściwie jak do spaghetti. Przelewam gotowy sos do mięsa. Dodaje przebrana umytą w całosci fasolke szparagową, mieszam, przykrywam i dalej dusze aż mięso całkowicie będzie miękkie a fasolka tez. Jeśli trzeba to w trakcie tego duszenia można uzupełnic wode lub dolac bulionu. Ja także jeszcze przyprawiam, szczególnie papryka i żeby podkreślic charakter dodaje trochę tych gotowych przypraw np. do steku czy karkówki. Połączenie tego daje właśnie ten specyficzny smak. Możan doac wegeirskiej pasty paprykwoej. Potrawa ma by tylko lekko pikantna. Jak ktos lubi bardziej to oczywiście można doprawi czyms ostrzejszym. Konsystencja ma byc gulaszu. My jemy go jako tzw. danie jednogarnkowe na obiad.
dusia30
Natala1210
Babciagramolka