Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Fasolka z pieczarkiami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Fasolka po bretońsku w nieco odmienionej wersji.

Fasolka z pieczarkiami i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka z pieczarkiami i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Fasolka z pieczarkiami i boczkiem
Fasolkę wypłukać, zalać wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Pieczarki obrać i razem w boczkiem pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim pieczarki i boczek. Dodać do fasolki. Gotować do miękkości. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Jeśli sos jest zbyt rzadki można go zagęścić dodając łyżkę mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody, zagotować. Podawać na gorąco.
Fasolka z pieczarkiami i boczkiem
Do fasoli dodać ziele, liście laurowe i pieprz.
Fasolka z pieczarkiami i boczkiem
Pieczarki i boczek wędzony podsmażyć na oleju.
Fasolka z pieczarkiami i boczkiem
Do fasolki dodać pieczarki, boczek i koncentrat pomidorowy.