Sposób przygotowania:
Fasolowa na wędzonce
Fasolę zalać wodą. Garnek z fasolą przykryć i odstawić na ok. 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie do fasoli wlać bulion, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Gotować ok. 20 minut. Por oczyścić, pokroić w półplasterki. Seler i marchewki obrać. Marchewki pokroić w półplasterki. Do fasoli dodać marchewkę,seler, por i wędzonkę (użyłam mocno wędzonej karkówki wieprzowej). Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć,pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je razem z majerankiem do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na patelnię wlać olej, dodać do niego mąkę. Mąkę lekko zrumienić. Wlać do niej szklankę zimnej wody, wymieszać. Do zasmażki wlać 2 chochle zupy, wymieszać. Zagęścić nią zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.