Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Fasolowa zupa wege

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywna fasolowa zupa bez dodatku mięsa

Fasolowa zupa wege Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolowa zupa wege

 

  • pół paczki białej fasoli (25-30 dag)
  • 2-3 średnie marchewki
  • korzeń pietruszki
  • ćwiartka selera
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia cebuli
  • kostka rosołowa warzywna
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • sól z aromatem wędzonkowym lub wędzona papryka
  • przyprawa do zup
  • sól, pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolowa zupa wege
Fasolę moczyć kilka godzin przed gotowaniem. Po czym gotować ją w świeżej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela. Gdy będzie prawie miękka wrzucić pokrojone w niedużą warzywa (oprócz cebuli) kostkę rosołową i delikatnie posolić. Pod koniec gotowania usmażyć na rumiano drobno pokrojone cebule i też dodać do zupy. Przyprawić roztartym majerankiem, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Do zupy pasuje też wędzona papryka lub sól, ale dosłownie szczypta by nie zdominowała smaku.
Fasolowa zupa wege
Warzywa do zupy należy pokroić w niedużą kostkę
Fasolowa zupa wege
Fasola przed właściwym gotowaniem była moczona całą noc
Fasolowa zupa wege
Zamiast złotej zasmażki dodaję podsmażoną cebulkę
Fasolowa zupa wege
Do zupy można dodać grzanki z czerstwego chleba