pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Fasolowa zupa wg mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszna zupa fasolowa wg. przepisu mojej babci. Trochę na słodko, delikatnie.

Fasolowa zupa wg mojej babci Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolowa zupa wg mojej babci

 

  • ok 0,5kg białej fasoli
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 5 małych ziemniaków
  • ok. 25 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz, majeranek, kolendra,
  • 2 ząbki czosnku
  • drobina cukru

Sposób przygotowania:

Fasolowa zupa wg mojej babci
Fasolę namaczamy na noc. Po ok. 12 godzinach zmieniamy wodę, wlewamy do garnka ok 3 litrów i gotujemy fasolę. Kiedy będzie pół miękka solimy wodę. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Kiedy fasola będzie miękka dodać do niej warzywa. Gotujemy to razem ok 30 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzącej wody aby zupa nie wyszła zbyt gęsta. Po tym czasie solimy, pieprzymy, doprawiamy majerankiem i kolendrą. Boczek kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy na odrobinie oleju - dodajemy wraz z olejem do zupy. Wszystko razem gotujemy ok 15 minut. Na koniec dodajemy łyżeczkę cukru.
Fasolowa zupa wg mojej babci
Po namoczeniu zmianiamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości
Fasolowa zupa wg mojej babci
Warzywa ścieramy na grubych oczkach, ziemniaki kroimy
Fasolowa zupa wg mojej babci
na koniec dodajemy do zupy podsmażony boczek

Tagi:

fasola