Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Faszerowana papryka we wloskim stylu.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Faszerowana papryka z wloskimi dodatkami.

Faszerowana papryka we wloskim stylu.

Składniki:

Faszerowana papryka we wloskim stylu.

 

  • 1/2 kg miesa mielonego wieprzowego
  • 250 g ugotowanego szpinaku
  • 100 g suszonych wloskich pomidorow z zalewy z oliwy i ziol.
  • 3 czubate lyzki tartego parmezanu
  • sloik sosu do spagetti(500 ml)
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 1 zabek czosnku
  • 1 szklanka ugotowanego ryzu
  • 6-8 papryk

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka we wloskim stylu.
Papryki przecinamy na pol aby otrzymac lodeczki,wycinamy srodki i czyscimy z ziaren.Szpinak gotujemy lekko posolony,odsaczamy na durszlaku i siekamy(grubo, tylko aby mozna go bylo wygodnie wymieszac)Gotujemy ryz,odcedzamy dokladnie.Szpinak przesmazamy z lekko rozgniecionym zabkiem czosnku na lyzce oliwy z oliwek,na koniec czosnek wyjmujemy.Pomidory kroimy w mniejsze kawalki.Wszystko tz.mieso,szpinak,ryz,pomidory i parmezan mieszamy razem.Farszem napelniamy czubato polowki papryki i ukladamy w naczyniu zaroodpornym lub na blaszce.Zalewamy sosem do spagetti i dolewamy 250 ml wody.Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach 40-60 min.