madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Faszerowana papryka 13

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W sezonie uwielbiamy taka paprykę

Faszerowana papryka 13

Składniki:

Faszerowana papryka 13

 

  • 8 czerwonych papryk
  • 1 woreczek ryżu
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 1/2 szkl zielonego groszku
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 1 kostka rosołowa
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • sól czosnkowa do smaku
  • olej do posmarowania

Sposób przygotowania:

Faszerowana papryka 13
Paprykę myjemy i odcinamy wierzch, tworząc kapelusze, następnie usuwamy ze środka pestki i miąższ . Ryż w woreczku i zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie az będzie miękki i pozostawiamy do przestudzenia. Do miski wkładamy mięso mieszamy z ryżem , groszkiem i rozmarynem, a następnie doprawiamy do smaku podanymi w przepisie przyprawami. Gotowym farszem nadziewamy paprykę przykrywamy powstałym kapeluszem i po ulożeniu w naczyniu żaroodpornym i posmarowaniu olejem, zapiekamy aż będą miękkie. Trzeba uważać aby się nie spaliły , moja jak widać na zdjęciu już zaczęła się przypalać.