Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Faszerowana pieczeń jagnięca

         
ocena: 5/5 głosów: 680

Tymianek i połowę natki posiekać. Czosnek obrać i wycisnąć. Połowę szynki pokroić

Faszerowana pieczeń jagnięca

Składniki:

Faszerowana pieczeń jagnięca

 

 

  • 20 dag mielonego mięsa mieszanego

 

  • 4 plastry szynki

 

 

 

  • pęczek natki pietruszki

 

  • 4 gałązki tymianku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowana pieczeń jagnięca
Tymianek i połowę natki posiekać. Czosnek obrać i wycisnąć. Połowę szynki pokroić w kostkę, wymieszać z mielonym mięsem. jajkiem‚ czosn­kiem i posiekanymi ziołami. Doprawić do sma­ku solą i pieprzem. Jagnięcinę rozpłasz­czyć na desce. Środek posypać listkami natki. Położyć dwa piastry szynki, a na nich rozłożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Płat mięsa ciasno zwinąć, związać nicią (mocną, bawełnia­ną). Mięso oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w na­tłuszczonej brytfannie. Piec godzinę w tempera­turze 240°C. Co pewien czas pieczeń skrapiać wodą i polewać wytwo­rzonym sosem. Jagnięca pieczeń zna­komicie smakuje z goto­wanym bobem.