Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Faszerowane dzwonka ze szczupaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Taka trochę namiastka faszerowanego szczupaka .Robię gdy potrzebne są 2 porcje .

Faszerowane dzwonka ze szczupaka

Składniki:

Faszerowane dzwonka ze szczupaka

 

  • 2 środkowe dzwonka ze szczupaka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 6 płaskich łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
  • sól
  • pieprz mielony
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane dzwonka ze szczupaka
Ze środkowych dzwonek szczupaka usunąć mięso, kręgosłup i ości od skóry tak by jej nie uszkodzić. Ugotować na twardo 1 jajko, obrać i przekroić na pół na szerokość. Mięso oczyścić ze wszystkich ości. Zmielić lub drobno pokroić. Dodać koperek , jajko szczyptę soli, mielonego pieprzu, sok z cytryny, skórkę z cytryny . Wyrobić masę . Podzielić na pół. Na rozłożoną skórę z dzwonek nałożyć masę mięsną. W każda wcisnąć ½ jajka, zawinąć skórę wokół masy tak by środek stanowiło ,, oczko „ z jajka, wokół masa mięsna i skóra. Ułożyć na liściach kapusty lub pora na środkowej kondygnacji parowaru i gotować 30 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć. Podawać polane roztopionym masłem z ziemniakami i mizerią .