Sposób przygotowania:
Faszerowane dzwonka ze szczupaka
Ze środkowych dzwonek szczupaka usunąć mięso, kręgosłup i ości od skóry tak by jej nie uszkodzić. Ugotować na twardo 1 jajko, obrać i przekroić na pół na szerokość. Mięso oczyścić ze wszystkich ości. Zmielić lub drobno pokroić. Dodać koperek , jajko szczyptę soli, mielonego pieprzu, sok z cytryny, skórkę z cytryny . Wyrobić masę . Podzielić na pół. Na rozłożoną skórę z dzwonek nałożyć masę mięsną. W każda wcisnąć ½ jajka, zawinąć skórę wokół masy tak by środek stanowiło ,, oczko „ z jajka, wokół masa mięsna i skóra. Ułożyć na liściach kapusty lub pora na środkowej kondygnacji parowaru i gotować 30 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć. Podawać polane roztopionym masłem z ziemniakami i mizerią .
A.B.